יום שבת, 12 בספטמבר 2009

ברכת שנה טובה

ברכת שנה טובה לכל הבשלנים גם למתחילים וגם למנוסים שתהיה שנה עשירה ומלאה בטעמים וצבעים של אוכל מזין וטעים והכי חשוב לשמור על הבריאות ולא לקוות לה.

סיכום סיור בשוק הכרמל



סיכום סיור בשוק הכרמל

הלכנו , טעמנו ושיגענו את המוכרים בשוק וכל זה כדי לחוות את הקנייה לא מהזוית אותה אתם מכירים אלה מזווית שכוללת תכנון מצד אחד ואלתור מבוסס על ידע מצד שני,
למדנו על הכללים החשובים ביותר על התאמת מרכיבים אחד לשני ועל בנייה של תפריט שמבוסס "על מה שהשוק מציע או מה שיש בבית" ומזה להכין מגוון שכולל בתוכו ניסוי ותהייה אך עם ידע שכדי להשיג תוצאות טובות צריך להשתמש בחומרי גלם איכותיים וטבעיים (הכוונה לא מעובדים ומתובלים מראש)
להלן רשימה של כללים להכנת ארוחה מכל סוג על פי מה שנאמר בתכנון הארוחה:

לקנות את מה שהשוק מציע ושיהיה טרי איכותי וטבעי ולפי מספר האנשים שנקבע מראש

כשמכינים מבחר של מרכיבים יש לדאוג שאופיים :צבע, טעם, מרקם וצורה לא יחזרו על עצמם.

לקנות קודם כל צבעים ואחר כך ירקות וכל השאר והכוונה היא לקנות מגוון של חומרים טריים שיהוו מגוון אפשרויות למגוון סוגי מנות שונות שיהיו צבעוניות ומזינות בעט ובעונה אחת, כי בריאות זה לא לאכול "גזר או אבוקדו" אלה לקבל את כל מה "שהטבע מציע" וכמובן להשאירו חי כמה שאפשר.
בקורס אנו לומדים להכין אוכל מזין טעים ושכיף לאכול וכך מימשנו את כל המרכיבים של מה שנקנה על ידכם.

כשמכניסים חומר גלם לתוך סלט או בכלל צריך לתת לא להתבטא, עם לא מרגישים אותו אז תוציאו אותו ועם הוא חשוב לכם תשימו ממנו עוד.


הכנו סלט מנגו שהיה חתוך לרצועות דקות עם כוסברה קצוצה, לימון חתוך לקוביות קטנות , מעט שום קצוץ שמן זית מעט חרדל שלדעתי היה מיותר, ובסך הכול הסלט כלל חומרי גלם איכותיים שנחתכו בצורה שהדגישה את אופיים (מרקם, צבע וטעם) עם תיבול מתאים בסגנון המזרח הרחוק , הסלט שייך לקטגוריה של גן עדן וכשהגיעה לשם ויהיה מישהו שישאל אותי מה אני רוצה לאכול , זה יהיה ברשימה .

קניתם אבוקדו אחד שנחתך לקוביות ובזכות היותו קטן ונחמד הוספנו לו חברים כמו עגבנייה חתוכה לקוביות קטנות , צנוברים קלויים מעט, בצל ירוק חתוך לרצועות דקות, שום קצוץ ושמן זית ולדעתי היה אפשר להוסיף בצל סגול קצוץ, הסלט הפך למטבל שיכול לפאר כל פרוסת בגט קלויה ולהיות מנת פתיחה צבעונית ועשירה.

הייתה לנו אפשרות לאפות את הלחם שאנו נאכל אך בחרתם להיות עצלנים ולקנות לחם שלא ידעתם מה יש בתוכו וכעיקרון חשוב לעתיד אך גם להווה אני ממליץ לקנות אוכל שכל מרכיביו נראים כדי שתדעו מה נכנס לגופכם. אך בכל זאת הומצאה הפיתה המגולגלת כך שטוב קרה מכל הסיפר וכך נולדה לה עוד מנת פתיחה נהדרת שמרגישים בה את המילוי.
לתזכורת הכנסנו בתוך הפיתה המגולגלת בשורה אחת ולא במריחה : גבינה לא מוכרת אבל גבינה בולגרית טובה תעשה את אותה עבודה, זר עלי רוקט וזיתים מזן כלמטה, ניתן להוסיף פרוסות דקות של בצל סגול , חציל צלוי בתנור ופלפלים קלויים בתנור וכמו כן אפשר להחליף את הגבינה לטחינה מתובלת במיוחד וסמיכה באופן יחסי עם פסטו, רוסטביף וככל העולה על דמיונכם.

מה עוד עשינו?

סלט עם נבטים של שעועית, אפרסמון מקולף וחתוך לרצועות דקות, גרעיני חמניות קלויות, צימוקים, מעט חומץ, שמן זית, מלח פלפל שחור וגבעולי סלרי חתוכים לפרוסות דקות. סלט טוב במיוחד לא הייתי משנה בו או מוסיף לו כלום.

הכנו גם סלט ירוק מחסה ערבית , עלי ביבי, מלפפון חתוך לפרוסות אלכסוניות, דבש אגוזי מלח ומיץ לימון.

ואל נישכח את השקשוקה שבבסיסה ניצלו בצל ופלפל אדום וצהוב חתוכים לריבועים בגודל שני סנטימטר, חציל חתוך לרצועות בגודל של זרת, הרבה שיני שום חתוכים לרבעים לאורך והכול כמובן על מחבת איכותית וכבדה שהלהטנו אותה לפני והשתמשנו בזמן הצלייה עם מכסה תואם, אל הירקות המקורמלים הוספנו קופסת עגבניות מרוסקות ובישלנו ללא מכסה עד לריכוז הרצוי, תיבלנו במלח ופלפל שחור ויצקנו בזהירות ביצים שלמות אחת ליד השנייה, סגרנו את המכסה עד שהחלבון הלבין היטב, תיבלנו שוב את הביצים במלח ופלפל שחור ואכלנו וגם אכלנו .

ששון בתחילת היום הכין חליטת תה משובחת בקומקום שש הליטר ובסוף היה גם מנה אחרונה שמאד הפתיעה אותי ואלו הם המרכיבים אשר היא כללה (מתאים במיוחד לראש השנה בגלל הדבש ובנוסף אפשר להוסיף תפוחי עץ)
אננס טרי מקולף וחתוך לצורת רצועות בעובי סנטימטר ובאורך שלוש סנטימטר(זה חשוב כדי שירגישו את האננס ושלא יבלע בשאר המרכיבים)
15 משמישים מיובשים חתוכים לרצועות בעובי חצי סנטימטר
100 עד 150 גר שקדים פרוסים קלויים במחבת
2-4 כפות דבש איכותי לקשירה של כל המרכיבים ועם רוצים כמו שהזכרתי בהתחלה אפשר להוסיף גם תפוח עץ חתוך כמו האננס.
המנה אחרונה צריכה להיות מוגשת בכלי קטן במיוחד של לא יותר משני כפות לא גדושות לאדם.
אני מאמץ אותה לחג שבמקרה אני עושה אצלי.


נתראה בנובמבר או בעוד יום בישול שאפשר ליזום לפי בקשת כמה מהמשתתפים

יום ראשון, 6 בספטמבר 2009

מכתב תודה לכל התלמידים שסיימו את השלב הראשון של הקורס

תודה על שהעשרתם אותי בזמן והמקום להעניק לכם את שיעדתי לי כדי שתוכלו כמוני להינות לבשל אוכל מזין טעים ושכיף לאכול ולהתוודות תוך כדי עשייה לאושר שאתם.

בתקופה זו שנושא התזונה שהוא הנושא החשוב ביותר עם פעילות גופנית ושלווה נפשית עולה לאויר עם הרבה בלבול וחוסר ודאות , אתם חולקים איתי חוויה שמשנה חיים, שמשפרת אותם והופכת אותם לדוגמה לאחרים, ולדעתי זו תכלית החיים - ללמוד ולהיות כדי לתרום ובמקביל ובזכות, להיות שלמים עם מי שאנחנו משמע עם הערכים שהיננו והכוונה לאלה הטובים.

אהבה, שמחה, אושר, סקרנות, עונג, הנאה, חיוניות, בריאות, שלווה, יופי, התפתחות, התלהבות, להט, תשוקה, השראה, אור, גמישות, יציבות, אסרטיביות, שליטה, איזון, יצירה, שלמות, הרפתקה, טוהר, יעוד, פתיחות, חריצות, משמעת,...

המלצות שלי על ספרים שמעשירים אותי כל יום מחדש

המלצות על ספרים

בנושא בישול ואוכל :

מה לאכול - פרופסור מריון נסל

המטבח – 2500 עצות שימושיות

חזרה לטבע – יתרו קלוס

התזונה מימי קדם ועד זמננו – גוגנהיים

לה קוצ'ינה – לילי פריור

סודות מחיי המטבח – אנתוני בורדיין

תזונה פרי מחשבה – ההוצאה לאור של האוניברסיטה הפתוחה

טועמים תרבות – החוויה הקולינרית של אירופה

הספרים של הוצאת הקור דון בלו

בנושא אישי :

גלגל התנופה מטוב למצויין

להעיר את הענק שבפנים 1-2 של אנטוני רובינס

המסע

דילמת השפע

מרפא הבושם

אבא עשר אבא עני – סידרת הספרים (אני ממליץ על אלו שקראתי שהם הספר הראשון בסידרה והספר החמישי – לפרוש עשיר לפרוש צעיר
חיי מיכאל אנג'לו - אירוינג סטון

ארוחת חג לוהטת על פי מבשלים דרך חיים

המלצה לוהטת של תפריט חג על פי מבשלים דרך חיים

שוב פעם צריך או רוצים או אין ברירה או למה דווקא אנחנו

לארח זו זכות וליהנות מזה זוהי חובה

איך אפשר ליהנות מזה?

כדי לא לחזור על טעויות משנה שעברה או לא לעשות טעיות חדשות גם השנה יש לעשות רשימה רק של האוכל שאתם באמת אוהבים לעשות ולאכול ולקצץ את הרשימה לארבע מנות בלבד

מנת פתיחה
תפתחו במרק ותפתחו גם את המזגן, המרק המומלץ שלי הוא מרק עוף צח ומתובל היטב עם 2 כופתאות(רביולי קטנים) של עוף טחון ובטטה.

מנה ראשונה
מבחר של 5 סוגי סלטים שמרכיביהם אינם חוזרים על עצמם ובנוסף גם צבעיהם שונים מאחד לשני.
לדוגמא:
(כרוב לבן, טחינה, סלק, כבד קצוץ, עגבניות, מלפפונים, גזר, חמוצים למיניהם(כרוב, זיתים ומלפפון חמוץ),חצילים, קולרבי, תירס, פלפלים בשלושה צבעים קלויים, שומר, אפשר גם פלחי פרי כמו תפוח אגס וענבים, סרדינים,טבולה, צנון...)

מנה עיקרית
שתי מנות בשריות לבחירה בלבד
לדוגמא:
קציצות ברוטב, צלי בקר ברוטב, רוסטביף, צלי הודו, חלקי עוף אפויים בתנור בתיבול אהוב, שיפודי עוף...
שתי סוגי מנות פחממה
לדוגמא:
אורז, פירה, תפוחי אדמה אפויים בשלמותם, קוביות תפוחי אדמה אפויים בשלמותם, תפוח אדמה בסגנון אמריקאי(צלויים במחבת עם בצל)...
3 סוגי ירקות בצבעים שונים
לדוגמא:
גזר, שעועית ירוקה, קישואים, אפונה, תירס, ברוקולי, כרובית, בצלי שלוט, בטטה...
מנת סלט חסה ועלי ביבי ברוטב ויניגרט לכל סועד

מנה אחרונה:
3 סוגי מנות אחרונות שישתלבו יחד בכמות למנה אחת צבעונית ומרשימה.
זה אומר שכל מנה עשויה כמנה אישית מיניאטורית.
לדוגמא:
מלבי, בוואריה, פנקוטה, טירמיסו, עוגת גבינה,
מוס שוקולד, עוגת שוקולד אישית בציפוי שוקולד, פונדו פירות ושוקולד
לפתן פירות, כובעי בצק פילו במילוי תפוחי עץ מקורמלים ושקדים קלויים, מאפינס פירות, ג'לי פירות, שטרודל...

תפריט זה מתאים לשמונה עד חמישים איש לארוחה משפחתית מפוארת ועשירה שאת כולה ניתן להכין
ביום אחד- שמיועד לתכנון (זה יכול להיות גם חודש לפני הארוחה)
יום שני - שמיועד לקניות ולשטיפת הירקות.
יום שלישי – יום הכנות מוקדמות הכנת המתוקים ובישול דברי הבשר.
יום הרביעי - יום האירוע שבו עושים השלמות אחרונות, מסדרים שולחן ונחים.

איך עושים זאת?

יום א' –
· מתכננים מה לאכול למי המתכון הכללי לתפריט חג
· מפרקים כל מרכיב בארוחה לחומרים ולכמות
· מחברים יחד את כל המרכיבים שחוזרים על עצמם, על תוספות מיותרות ובלשונכם הכרחיות תעשו סימן שאלה ותוותרו עליהם בשלב הקנייה (לפחות אצלי זה עובד)

יום ב' –
· תיקנו אך ורק מה שבשבילו באתם לקנות ועדיף שהקנייה תהיה במקום אחד במרוכז,
· אל תקנו מה שאין ברשימה כי בכל מקרה יהיו דברים שיחסרו ותצטרכו ללכת שוב לקנות וזה בסדר כך זה צריך להיות.
· את כל דברי החלב והבשר תכניסו במסודר למקרר
· את כל הפירות והירקות שזקוקים לשטיפה השרו בכיור נקי ומלא במים קרים למשך שתי דקות והוציאו למגבת פרוסה על משטח העבודה עד שיתיבשו

יום ג' –
· שלב ההכנות המוקדמות
· תבשלו את המרק
· תכינו את כל הבשרים (במקביל עם המרק)
· תחתכו ותרככו במידת הצורך את כל הירקות לתוספות ולסלטים
· תכינו את המנות האחרונות (תשתמשו בכל יד נוספת שנקראת לידכם, תהיו אסרטבים כי רק כך הופכים למנצחים על ארוחה ולא תשושים עם הרגשת ניצול טובענית ממנה, תדאגו שאת ההשלמות למנות האחרונות האורחים שאוהבים לשתף פעולה ירכיבו ורצוי להכין אותם לכך מוקדם ככל האפשר אפילו יום לפני .

יום ד' –
· יום הארוחה
· לקום מוקדם מאד בבוקר (6:00 -7:00 )כי נעים יותר לעבוד בשעות האלה.
· להשלים את הרטבים והערבוב של כל הסלטים, תוספות הירק והפחממה ולשמור בקירור כבר בכלי ההגשה.
· לסדר את השולחן ואת כל הכלים שמיועדים להגשה של כל המנות ולנוח...

זכרו
תרבות יוצרים ולא רואים בטלביזיה או בעיתון

תלמדו את ממשיכי דרככם כל מה שאתם יודעים וכך הם ירשו את תפקידכם בכבוד ולא בכובד האחריות שהפלתם עליהם.

פוסטים לפי נושאים